SalvaSat | Independenta energetica – moduri de exploatare a energiei hidraulice
523
post-template-default,single,single-post,postid-523,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,site-title-hidden,site_grid_1400,footer_responsive_adv,site-theme-ver-1.0,site-theme-asociatia salvasat,site_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Independenta energetica – moduri de exploatare a energiei hidraulice

Una din principalele solutii pentru cresterea nivelului de trai pe plan local este reprezentata de identificarea surselor ce asigura necesarul energetic activ al urbei, imbinata cu elementele traditionale de arhitectura. Am identificat astfel inbinarea intre moara traditionala romaneasca de apa (roata hidraulica) si tehnologiile emergente referitoare la generatoarele electrice de turatie mica.
O roată hidraulică utilizează energia râurilor pentru a produce direct lucru mecanic. La debite mici se exploatează în principal energia potențială a apei. În acest scop se folosesc roți pe care sunt montate cupe, iar aducțiunea apei se face în partea de sus a roții, apa umplând cupele. Greutatea apei din cupe este forța care acționează roata.

În acest caz căderea corespunde diferenței de nivel între punctele în care apa este admisă în cupe, respectiv evacuată și este cu atât mai mare cu cât diametrul roții este mai mare.
Realizand o relationare intre conceptul rotii hidraulice si relieful zonal se poate crea un sistem serie de generare a energiei care sa reutilizeze un singur debit mic de apa pentru actionarea succesiva a mai multor sisteme de generare, care incorporeaza generatoare de turatie mica (low rpm generator), obtinandu-se astfel un maxim de eficienta cu un minim de impact asupra mediului inconjurator.